A zsázsacsíra és a pajzsmirigy

A kerti zsázsa egy olyan káposztaféle, melynek a legrövidebb a tenyészideje: vetés után már két héttel is fogyasztható. A népi gyógyászat salátatormaként, vadmustárként, szépítőfűként, kányafűként, kerti tormafűként és kerti rézsukának emlegeti. Egyébként ez az apró, zöld növény Irán területéről származik, Dioszkoridesz Babilont nevezte meg hazájának. A kínai orvoslás is már évszázadok óta használja, az egyik császár úgy beszél róla, mint a legfinomabb salátáról. Magjait már az egyiptomi sírokban is fellelték és még a görög Theofrasztosz is beszélt a termesztéséről.
 

pajzsmirigy zsázsacsíra

Felhasználása

A rómaiak afrodiziákumként használták az ókorban a kerti zsázsát, szemérmetlen magként (gramen impudica) nevezték. Ovidius, Martialis és Culumella is használta ezt a növényt férfivágyának fokozása érdekében. Ezenkívül salátaként is nagyon szívesen fogyasztották az íze miatt.  Ma a növény szárát, szikleveleit és csíráit fogyasztjuk. Érdemes nagyon zsenge állapotban felhasználni, mert a kifejlett növény levelei már rágósak és élvezhetetlenek. A friss zsázsa íze leginkább a tormához hasonlít, de nem olyan erőteljesen csípős. Szendvicsként, salátaként, mártásként, teaként és levesként is fogyasztható.
 

Gyógyhatása

Enyhén csípős, torma szerű ízét a glükotropeolin nevű mustárolaj-glükozidának köszönheti. Ezenkívül tartalmaz még baktériumölő ún. fitoncid anyagot is. Sok C-vitamint tartalmaz, de rengeteg karotint, B-vitaminokat, ásványi sókat (kálium, kalcium, foszfor, nátrium, jód, vas) találhatunk meg benne. 80%-ban telítetlen zsírsavakat tartalmaz, melyek a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében fontosak. Segítségével megelőzhető a szívinfarktus. Magas E-vitamin tartalmának köszönhetően értágító, alvadásgátló hatású és antioxidáns tulajdonságának köszönhetően késlelteti az öregedést és megvédi a szervezetet a romboló szabad gyökökkel szemben. Vízhajtó és vérnyomáscsökkentő. Enyhíti a lábikragörcsöket. Erősíti az immunrendszert. Klorofill tartalmának köszönhetően tisztítja a vért. Csökkenti a gyulladásokat, segít a mellrák és a vastagbélrák megelőzésében és a pajzsmirigy problémák is orvosolhatóak a segítségével.

Termékek pajzsmirigy problémákra

Pajzs komplex tabletta 40db (Dr. Aliment)

Pajzs komplex tabletta 40 db (Dr. Aliment)

A szelén az egyik legfontosabb esszenciális mikroelem. A jól ismert antioxidáns, fontos szerepet játszik a pajzsmirigy megfelelő hormontermelésének biztosításában.

Ár: 1590 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!