A pajzsmirigyről - testünk védőpajzsa

Pajzsmirigyünk annak ellenére, hogy igen aprócska, egy nagyon fontos szervünk. Ez a légcső, illetve a gége előtt elhelyezkedő, lebenyekből álló belső elválasztású mirigy mindösszesen 20-40 gramm tömegű. Legnagyobb tömegét serdülőkorban éri el, ezt követően némiképp összezsugorodik, idősebb korban tehát csökken a nagysága. Érdekes megfigyelni azt is, hogy a nők pajzsmirigye általában nagyobb, mint a férfiaké. De hogyan is néz ki ez a mirigy? A pajzsmirigyet sok-sok mikroszkopikus méretű üreg tölti ki. Ezek a tüszők és feladatuk, hogy a pajzsmirigyhormont, a tireglobulint tárolják. A 0,3 milliméter nagyságú tüszőket igen gazdagon hálózzák be a hajszálerek, így ez az egyik legjobb vérellátású szervünk.

pajzsmirigy

Hogyan működik e borsónyi szerv? 

A pajzsmirigy működését a TSh irányítja, melyet az adenohipofízis termel. A tüszők falán egy mirigyhám van, ez termeli a tiroxint és a trijód-tironint, melyeket T3 és T4 hormonként is neveznek. Ezek a hormonok általános hatásúak és a test egészére hatnak: feladatuk, hogy fokozzák a mitokondriumok működését így szabályozva az energiatermelést és az oxigénfogyasztást. Ezenkívül a sejtek fehérjeszintézisének serkentésében vesznek részt. A hormonok megfelelő működésének köszönhető, hogy egészséges utódok jönnek a világra és idegrendszerünk is megfelelően működik. Ha fiatalkorban tiroxinhiány lép fel, az igen súlyos testi-szellemi visszamaradottsággal jár: a kretenizmus nevű betegséghez vezet. A hormonok nem megfelelő működéséért a szervezet jódhiányos állapota is felelős lehet. Ilyenkor endémikus golyva alakul ki.
 

Leggyakoribb betegségei

A pajzsmirigy két leggyakoribb betegsége, mikor túl sok vagy túl kevés hormont termel, tehát túl- vagy alul működik. Az alulműködés leggyakoribb tünetei a hízás, a hajhullás, a testszőrzet elvesztése, a száraz bőr, a fizikai és szellemi lelassulás és a depresszió. Túlműködés esetében a pajzsmirigy megnagyobbodik, kidüllednek a szemek, el kezd hullani vagy ritkulni a haj, valamint jóval korábban megőszül, a vérnyomás emelkedik, a szívműködés gyorsul és bőr-, valamint körömproblémák jelentkeznek.

Termékek pajzsmirigy problémákra

Pajzs komplex tabletta 40db (Dr. Aliment)

Pajzs komplex tabletta 40 db (Dr. Aliment)

A szelén az egyik legfontosabb esszenciális mikroelem. A jól ismert antioxidáns, fontos szerepet játszik a pajzsmirigy megfelelő hormontermelésének biztosításában.

Ár: 1590 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!