pajzsmirigy.org
Pajzsmirigy

Hipotireózis - mikor a pajzsmirigy alulműködik

A hipotireózis az a betegség, mikor a pajzsmirigy túl kevés hormont termel. Ilyenkor a szervezet szinte minden működése lelassul. Igen gyakori betegségnek számít az idősek és a nők között: az idősebb nők körülbelül egytizedét érinti e betegség. 

Mik okozzák e betegséget?

A betegség kiváltó oka többféle lehet. Leggyakrabban az úgynevezett Hashimoto-tireoditisz okozza, mely a pajzsmirigy krónikus autoimmun gyulladása. Ennek következtében a pajzsmirigy fokozatosan pusztul, így már nem tudja kitermelni a megfelelő mennyiségű hormont.  A pajzsmirigy más jellegű gyulladásai is okozhatnak ilyen jellegű betegségeket: ezek a tireoditiszek, melyek csak átmeneti gondot okoznak, mivel a pajzsmirigy nem károsodik.

További okok: 

a pajzsmirigy termelési képtelensége
a mirigy eltávolítása vagy radioaktív jóddal történő kezelése
jódhiány
a hipotalamusz eltérései
 

Milyen tünetek formájában jelentkezik?

Általánosságban elmondható, hogy az alulműködés során a test minden működése lelassul. A tünetek csak igen lassan alakulnak ki, így kezdeti időszakában nagyon nehéz felismerni, mivel összetéveszthető egyes betegségekkel, például a depresszióval. 

Leggyakoribb tünetek:

Diagnózis

A betegség egy vérvizsgálattal megállapítható. Több orvos állítja, hogy az 55 év feletti embereknél kétévente el kellene végezni ezt a vizsgálatot. 


Kezelése

A kezelés lényege a hormonok megfelelő pótlása, melyet ma már tabletták formájában is megtehetünk. E tablettákban vagy szintetikus T4 vagy állati pajzsmirigyből nyert szárított pajzsmirigy van. Az előbbi sokszor működőképesebb. A kezelést kis dózisú hormonnal kell kezdeni, majd később fokozatosan emelni kell az adagot, amíg a vérben a pajzsmirigy-serkentő hormon szintje a normális értéket eléri.